Magyarország és Svájc megkötötte a Svájci Hozzájárulás felhasználására vonatkozó keretmegállapodást

2022. november 8-án ünnepélyes keretek között került aláírásra a Svájci-Magyar Együttműködési Program II. időszakára vonatkozó keretmegállapodás, amely Magyarország számára 87,60 millió svájci frank felhasználását teszi lehetővé 2029 végégig. Az együttműködési program olyan fejlesztéseket támogat, amelyek hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, az energiahatékonyság növeléséhez, a környezetvédelmi és egészségügyi fejlesztésekhez, a társadalmi felzárkózáshoz, valamint a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzéséhez. A keretmegállapodást magyar részről dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, svájci oldalról pedig a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövete, Jean-François Paroz írta alá.

Fotó: Miniszterelnökség

Svájc és Magyarország több, mint 15 éve működik együtt a magyarországi gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. Svájc a szolidaritás szellemében részt vállal az Unió kibővítésével járó költségek viselésében, így a jelenlegi a második időszak, amikor hazánk a Svájci Hozzájárulás forrásaiból részesül. A Svájci-Magyar Együttműködési Program II. időszakának megvalósítását lehetővé tevő keretmegállapodás ünnepélyes aláírását a budapesti Svájci Nagykövetség és a Miniszterelnökség közösen rendezte, az esemény a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara szervezésében megvalósult Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum keretében zajlott.

Az eseményen a svájci kormány részéről Andrea Studer, a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség helyettes vezetője kiemelte a svájci-magyar kétoldalú együttműködés fontosságát Magyarország stratégiai céljainak megvalósításában és az európai összetartozás megerősítésében.

A II. Svájci Hozzájárulás keretében Magyarország számára biztosított 87,60 millió svájci frank felhasználására a Svájci-Magyar Együttműködési Program II. időszakában kerül majd sor, nyolc tematikus területen várhatóak fejlesztések az alábbiak szerint:

  • Egészségügy
  • Szakképzés
  • Kutatás és innováció
  • Mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozása
  • Az emberkereskedelem elleni küzdelem
  • Energiahatékonyság és megújuló energiaforrások
  • Víz- és szennyvízkezelés
  • Kisebbségek és társadalmilag hátrányos helyzetű csoportok

Jelenleg a tematikus területek szakmai tartalmának kidolgozása zajlik, pályázati felhívások megjelenésére a jövő év második negyedévétől lehet számítani. A fejlesztéseket 2029 decemberéig lehet majd megvalósítani.

A keretmegállapodás teljes szövege, a hírek, a pályázati lehetőségek és egyéb információk a Svájci-Magyar Együttműködési Program II. időszakának hivatalos honlapján – www.svajcialap.hu – megtalálhatóak, ahol hírlevélre való feliratkozásra is van mód.