Viola Amherd, a Svájci Államszövetség elnöke az Andrássy Egyetemre látogatott

2024. április 18-án Magyarországra látogatott Viola Amherd, a Svájci Államszövetség elnöke. A látogatás során Amherd megbeszélést folytatott Sulyok Tamással, Magyarország köztársasági elnökével és Orbán Viktor miniszterelnök úrral, tekintettel arra, hogy 2024 második felében Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét.

A látogatás részeként a budapesti Andrássy Egyetem vendége is volt, ahol több mint 200 meghívott vendég előtt tartotta meg – az egyetem és a budapesti svájci nagykövetség által közösen szervezett – Carl Lutz előadás-sorozatba tartozó Kihívásokkal teli idők Európa számára – Gondolatok svájci szemszögből című előadását.

A rendezvényt Dr. Pállinger Zoltán Tibor, a budapesti Andrássy Egyetem rektora nyitotta meg, aki a svájci bel- és külpolitika aktuális kihívásait emelte ki beszédében. Különösképpen Svájc és legfontosabb partnere, az Európai Unió közötti kapcsolat megszilárdítását és a jövőbeli kihívásokra való felkészülést hangsúlyozta.

Dr. Pállinger Zoltán Tibor, a budapesti Andrássy Egyetem rektora

Amherd elnök asszony beszédében a szabadság fontosságát emelte ki, amely meglátása szerint világszerte veszélyben van. Különösen a fiatalokat szólította fel a demokratikus értékek és az egyéni szabadságjogok védelmére.

Svájc és Magyarország kapcsolatában a régóta tartó, kölcsönösségen alapuló kulturális és gazdasági barátságot hangsúlyozta.

Amherd elnök asszony kitért az együttműködés fontosságára a Svájc-EU kapcsolatokban is, hiszen az Európai Unió Svájc egyik legjelentősebb üzleti és kutatási partnere. Ebben a partnerségben a konszenzusos megoldások keresését emelte ki, annak érdekében, hogy mindkét fél számára előnyös legyen az együttműködés.

Viola Amherd, a Svájci Államszövetség elnöke

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Amherd elnök asszony hangsúlyozta, hogy a nemzetközi kapcsolatok alakítása soha nem alapulhat a "dzsungel törvénye" elvén. Svájc szolidaritást vállal Ukrajnával, és aktívan részt vesz mind a humanitárius segítségnyújtásban, mind az ország újjáépítésében. Svájc elkötelezettsége önmagában azonban nem elegendő, sokkal inkább a nemzetközi közösség együttműködésére és párbeszédére van szükség ahhoz, hogy Ukrajnában elősegítsük a békét és világszerte biztosítsuk azt.

Amherd elnök asszony végezetül kitért a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok és a társadalmi egyensúly fontosságára, amelyek együttesen alkotják a békés és inspiráló együttélés kulcsát. Csak az erők összefogásával lehet biztosítani a stabilitást, a biztonságot és a jólétet az egész kontinensen, és hatékonyan megbirkózni a jövő kihívásaival.

null

A beszédet követően a vendégek kérdéseket tehettek fel. Az élénk beszélgetés után az est a svájci nagykövetség által rendezett fogadással zárult.

Az esemény a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretein belül megvalósuló Tudományos pozíciót erősítő kutatási program elnevezésű projekt részeként került megrendezésre. Az előadás Svájc Nagykövetsége támogatásával valósult meg.

Képek: Andrássy Egyetem

2024. 04. 23.