Második Svájci Hozzájárulás: A Szövetségi Tanács jóváhagyta a végrehajtási megállapodásokat Svájc és nyolc EU tagállam között

Második Svájci Hozzájárulás: A Szövetségi Tanács jóváhagyta a végrehajtási megállapodásokat Svájc és nyolc EU tagállam között

Bern, 2022.08.31. – 2022. augusztus 31-én a Szövetségi Tanács jóváhagyta a svájci hozzájárulásra vonatkozó kétoldalú végrehajtási megállapodásokat Bulgária, Horvátország, Ciprus, Észtország, Magyarország, Málta és Lengyelország kohéziós támogatásához.

A második hozzájárulás ugyanolyan módon kerül végrehajtásra, mint az első: a forrásokat a kiválasztott EU tagállamokban meghatározott programokra és projektekre fogják felhasználni, amelyeket a partnerországnak is társfinanszíroznia kell. A partnerországok Svájc által kijelölt tematikus területek közül választhatják ki a tagállamok nemzeti stratégiáival összhangban megvalósítandó programokat és projekteket.

Minden programot és projektet 2029-ig kell befejezni. A programok és projektek a svájci Parlament által 2021. szeptember 30. napján rendelkezésre bocsájtott 1102 milliárd svájci frank kohéziós keretből kerülnek megvalósításra.

A második hozzájárulás tematikus területei

A második svájci hozzájárulás olyan területeken nyújt támogatást, ahol alátámasztott igények merülnek fel, illetve Svájc a szakértelmével és tapasztalatával hozzáadott értéket tud nyújtani a partneri kapcsolatokon keresztül.

A Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség (SDC) által támogatott programok fókusza a kutatás, egészségügy, szakképzés, integráció, biztonság, kisebbségek felzárkóztatása, polgári szerepvállalás és biodiverzitás. A Svájci Gazdasági Államtitkárság (SECO) által támogatott programok a környezet- és klímavédelemre (víz- és szennyvízkezelés, hulladékkezelés, energiahatékonyság és megújuló energiaforrások), várostervezésre, kkv-k támogatására és turizmusra irányulnak.

Pozitív jelzés az EU felé

Az EGT/EFTA államokhoz hasonlóan Svájc is elősegíti az EU tagállamok közötti gazdasági és társadalmi különbségek csökkentését, hozzájárulva az egységes európai stabilitáshoz. A második hozzájárulás gyors végrehajtása Svájc, valamint a partnerországaival fenntartott kétoldalú kapcsolatai számára is fontos. Ezáltal Svájc nem csak az arra való hajlandóságát emeli ki, hogy proaktívan előmozdítsa a végrehajtást, hanem egy fontos jelzést is küld az EU felé – megszilárdítani és továbbfejleszteni kívánja a kétoldalú megközelítést mindkét fél érdekében.

2021. június 4-én a Szövetségi Tanács felhatalmazta az SDC-t és a SECO-t az együttműködési programokkal kapcsolatos partner országokkal folytatandó tárgyalások megkezdésére. Miután a svájci Parlament rendelkezésre bocsájtotta a két kötelezettségvállalási keretet, a tárgyalások előrehaladtak és 2021 őszén hivatalossá váltak. A mai naptól kezdve minden partnerországgal aláírhatóak a kétoldalú végrehajtási megállapodások.

A kohéziós keret összesen 13 EU tagállam támogatását fogja szolgálni.

A fennmaradó 5 végrehajtási megállapodásról jelenleg folynak a tárgyalások.