BIKAVÉR LETT A SVÁJCI ALAP BORA – INTERJÚ IFJ. MÁRKVÁRT JÁNOS BORÁSSZAL

null

BIKAVÉR LETT A SVÁJCI ALAP BORA – INTERJÚ IFJ. MÁRKVÁRT JÁNOS BORÁSSZAL

Ahogy arról már a korábbiakban hírt adtunk, a Svájci Alap Bora elnevezésű borversenyünket 2023 ősz végén tartottuk meg. A győztes ifj. Márkvárt János lett, Szekszárdi Bikavér elnevezésű száraz vörösborával, így jogot nyert arra, hogy ez a 2020. évi tétel viselhesse a Svájci Alap Bora elnevezést. A következő írásunkkal és a nyertessel folytatott rövid interjúval szeretnénk bemutatni Jánost és pincészetét.

Ifj. Márkvárt János 1974-ben született, Pécsre járt középiskolába és Villányban tanulta a szőlőművelés és a borászat mesterségét. A borászat iránti szeretetét nagypapájától örökölte, tőle tanulta azokat a bizonyos alapokat. Elmondása szerint „50 százalékban Kadarka folyik az ereiben”. Szenvedéllyel és elkötelezettséggel munkálkodik a pincészete és a borok fejlesztésén.
János a vidék iránti mély tisztelettel dolgozik, az ősi borászati tradíciókat ötvözi a modern technológiákkal. Annál is inkább, mert például kadarkája göcsörtös tőkéken terem, két ősöreg kadarka ültetvényen. Az egyik 1935-ös telepítés, a másik ennél is korábbi. János borászata családi vállalkozás, a szőlőtermesztéstől a palackozásig mindent maguk intéznek. A szőlők és a bor iránti őszinte szeretet vezérli mindennapi munkájukat Szekszárdon.

A borászatban többfajta bor készül, de János számára fontosak a hagyományok. Külön figyelmet fordít arra, hogy a már régen is létezett borfajtákon - a kékfrankoson, a kadarkán és a bikavéren - keresztül bemutathassa a szekszárdi borvidék kivételes szépségét egy-egy pohárba töltve.
Ha többet szeretnének tudni a pincészetről és az ott forgalmazott borokról, ajánljuk figyelmükbe a pincészet hivatalos honlapját: https://www.markvartjani.hu/

Ízletes boraik több, borokat értékesítő webshopon is elérhetőek.

Márkvárt szőlő

A nyertessel készített interjút pedig itt olvashatják.

- Hol hallott a Svájci Alap Bora elnevezésű borversenyünkről?
- Egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy a Facebookon megjelent a pályázati lehetőség.

- Mióta foglalkozik borokkal, borkészítéssel? Honnan a borok szeretete?
- Főállásban 1996 óta foglalkozom borkészítéssel. Szőlővel és borral a család korábban is foglalkozott. Mondhatni úgy, hogy „beleszülettem”.

- Mi a legnehezebb és a legszebb oldala a borász szakmának?
- A legnehezebb számomra az, hogy júniusban a szőlőben utolérjem magamat, hiszen rengeteg a teendő ilyenkor a szőlészetben. A legszebb pedig az, amikor novemberben az új borok közül egy igazán különleges bort kóstolhatok meg.

- Meséljen egy picit a borvidékről, boraikról!
- A szekszárdi borvidéken több mint kétezer éve termesztenek szőlőt. Az itteni földek adottságai inkább a vöröseknek kedveznek. Hosszú életű, gyümölcsös karakterű borokat lehet készíteni. Elsősorban a kadarka, a kékfrankos és a bikavér az, amelyek izgalmas ízvilágot adnak.

- Emlékszik-e milyen élmény volt, amikor először kóstolt bort?
- Igen, emlékszem. Az első ízletes borok számomra a tokaji aszúk voltak tinédzser koromban. Aztán az egyre szárazabb borok felé húzott a szívem, és huszonévesen már a saját volt a legtöbbet kóstolt bor.

- Mire és milyen elismerésekre a legbüszkébb?
- Számomra a borfogyasztók visszajelzése jelenti az igazi elismerést és szerencsére van benne részem.

- Milyen fejlesztési terveik vannak a 2024-es évre?
- A pincében mindig annyit fejlesztünk, amennyit az értékesítés után megengedhetünk magunknak. Most kezdtem bele egy újabb kadarka telepítésébe, úgyhogy izgalmas évek várnak ránk.


#svajcialapbora #márkvártjános #borverseny #szekszardibikavér

 

2024.01.30.