ELINDULT A SVÁJCI ALAP II. IDŐSZAKA – ÜNNEPÉLYES NYITÓRENDEZVÉNY ÉS KÉPZÉS

Ahogy az már ismeretes, 2022. november 8-án ünnepélyes keretek között került aláírásra a Svájci Alap II. időszakára vonatkozó keretmegállapodás, amely Magyarország számára 87,60 millió svájci frank felhasználását teszi lehetővé 2029 végégig. A magyar kormány 6 milliárd Ft összegű társfinanszírozásával együtt közel 40 milliárd Ft támogatás felhasználására nyílik lehetőség. Ennek apropóján a Miniszterelnökség a Svájci Hozzájárulás Programirodával közösen megtartotta ünnepélyes nyitórendezvényét és képzését 2022. november 28-30. között, ahol a program előkészítésében és végrehajtásában közreműködők több mint ötven fővel vettek részt.

A rendezvény a Svájci Alap I. időszakában megvalósított fejlesztés meglátogatásával indult Sátoraljaújhelyen, ahol a résztvevők a projekt keretében beszerzett kisvonaton jutottak el ahhoz a mászófal központhoz, amely nemzetközi követelményeknek is megfelel és népszerűségével növeli Sátoraljaújhely turisztikai vonzerejét. Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere köszöntötte a vendégeket, valamint örömét fejezte ki a megvalósított projekt városra gyakorolt pozitív hatásai miatt és felvázolta a város további fejlesztési terveit. 

null

A rendezvénysorozat első napján a svájci fél részéről Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozta a két ország előtt álló közös munkában rejlő kölcsönösen jó lehetőségeket és sok sikert kívánt az együttműködéshez.

Kép: Miniszterelnökség

Hazai oldalról Vartus Gergely, a Nemzeti Irányító Hatóság vezetője köszöntötte a résztvevőket, online bejelentkezése során méltatta a Svájci Államszövetség és Magyarország között lévő stabil alapokon álló kétoldalú kapcsolat eredményességét, valamint köszönetet mondott a svájci félnek a támogatásukért, rugalmasságukért és együttműködő hozzáállásukért.

Kép: Miniszterelnökség

Ezt követően az egyes megvalósítandó programok és projektek felelősei által bemutatásra kerültek a jelenlegi időszak tematikus területein várható fejlesztések és a pályázati lehetőségek. A nyitórendezvényt kétnapos intenzív képzés követte, ahol a Nemzeti Irányító Hatóság és a Svájci Hozzájárulás Programiroda munkatársai felkészítették a résztvevőket az előkészítési és végrehajtási időszak kihívásaira. 

Kép: Miniszterelnökség

A rendezvény sikerrel zárult, ahol a résztvevők értékes gondolatokat és ötleteket oszthattak meg egymással, valamint megalapozhatták a további eredményes kétoldalú együttműködést. 

Kép: Miniszterelnökség

Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek a rendezvényen való részvételt, amelynek segítségével a Svájci Alap támogatásával megvalósítani tervezett programok és projektek hozzájárulhatnak a gazdasági növekedéshez, az energiahatékonyság növeléséhez, a környezetvédelmi és egészségügyi fejlesztésekhez, a társadalmi felzárkózáshoz, valamint a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzéséhez.