Támogatási döntés az SM01-1 VET „A szakmai oktatás és vizsgáztatás módszertanának megújítása” című pályázati felhívásra benyújtott pályázatokról

Támogatási döntés az SM01-1 VET „A szakmai oktatás és vizsgáztatás módszertanának megújítása” című pályázati felhívásra benyújtott pályázatokról

A Szakképzési program Magyarországon c. támogatási intézkedés program operátora, az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Nonprofit Zrt., 2024. szeptember 13-án támogatási döntést hozott az SM01-1 VET „A szakmai oktatás és vizsgáztatás módszertanának megújítása” című pályázati felhívásra benyújtott pályázatokról. A döntés alapján közel 1,8 milliárd Ft került odaítélésre az alábbiak szerint:

  • Nyíregyházi Szakképzési Centrum
    597 958 269 Ft
  • Miskolci Szakképzési Centrum
    597 999 995 Ft
  • Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum
    595 088 135 Ft

A tervezett szakképzési fejlesztés célja a szakképzési centrumok szakképző intézményeiben és az intézmények duális vállalati partnereinél folyó szakmai oktatás módszertani megújulásának biztosítása a szakképzésben tanuló diákok kompetenciáinak fejlesztése és munkaerőpiaci esélyeinek növelése, valamint az oktatók szakmai oktatási-módszertani felkészültségének fejlesztése érdekében. A pályázatok megvalósításával a szakképzési centrumok intézményeinek és a duális képzési partnereiknek a gyakorlatába beépül a projektalapú oktatás és vizsgáztatás módszertana, amely a szakképzésben tanulók munkaerőpiacon elvárt kompetenciáinak fejlesztéséhez és a magas szintű szakmai tudás gyakorlatalapú elsajátításához járul hozzá.

A támogatás segítségével Magyarország leghátrányosabb helyzetű régióiban újulhat meg a módszertan, amelyben a szakképzési intézmények és duális vállalati partnerek mellett a nem állami fenntartású szakképző iskolák, civil szervezetek és felsőoktatási intézmények is részt vesznek. A megvalósítás során jelentős hangsúlyt kap a régióban tanuló hátrányos helyzetű és/vagy speciális oktatási szükségletű tanulók mentorálása, készségfejlesztése és tehetséggondozása is.

A támogatási intézkedés hozzájárul a módszertani tudás országos szintű elterjesztéséhez, a programkomponens operátor koordinációs tevékenysége segítségével a fejlesztési eredmények implementálása is biztosított.

A támogatott pályázatokról bővebben itt olvashat.