Támogatási döntés az SM01-2 VET „A pályaorientáció megerősítése” című pályázati felhívásra benyújtott pályázatokról

A Szakképzési program Magyarországon c. támogatási intézkedés program operátora, az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Nonprofit Zrt. 2024. október 2-án támogatási döntést hozott az SM01-2 VET „A pályaorientáció megerősítése” című pályázati felhívásra benyújtott pályázatokról.

A döntés alapján 1,82 milliárd Ft került odaítélésre az alábbiak szerint:

  • Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum
    607 035 042 Ft
  • Nyíregyházi Szakképzési Centrum
    607 547 374 Ft
  • Miskolci Szakképzési Centrum
    607 995 016 Ft

A tervezett szakképzési fejlesztés célja, hogy a szakképzési centrumok intézményeiben növekedjen a vállalatok részvételén, a pályaorientációban érintett szolgáltatók együttműködésén alapuló pályaorientációs tevékenységek hatékonysága. A pályaorientációs fejlesztések a tanulók tudatosabb szakmaválasztását, szükség esetén a pályakorrekciót támogatják a munkaerőpiac elvárásaival összefüggésben, valamint a tanulási utak, a szakképző intézményekben oktatott szakmák hatékonyabb, élményalapú megismertetésével, a tanulók pályaválasztásának közvetlen személyre szabott szolgáltatásokon, programokon keresztül történő támogatásával. A tervezett intézkedés a pályaorientációs tevékenységek hatékonyságának növelését, a szakképzés vonzóbbá tételét és a tanulók várható munkaerőpiaci pozíciójának javítását eredményezi.

A támogatás biztosításával Magyarország leghátrányosabb helyzetű régióiban valósulhat meg a pályaorientáció és életpálya-tanácsadás minőségének és módszertanának fejlesztése, amelynek végrehajtásában a szakképzési intézmények és duális vállalati partnerek mellett a nem állami fenntartású szakképző intézmények, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények és pedagógiai szakszolgálatok is részt vesznek.

A megvalósítás során jelentős hangsúly helyeződik a régióban tanuló általános iskolás és a szakképzésben tanuló diákok élményalapú, a duális vállalti partnerek bevonásával megvalósuló pályaorientációs programokon való részvételére az eredményes szakmaválasztás támogatása érdekében.

A Svájcban működő pályaorientációs szolgáltatások megismerését és a szakmai tapasztalatok átvételét tanulmányutak megszervezésével segíti a programkomponens operátori feladatokat ellátó szervezeti egység, továbbá szakmai támogatást biztosít a fejlesztési eredmények országos szintű elterjesztéséhez.

A támogatott pályázatokról bővebben itt olvashatnak: Támogatási döntés

2024.10.04.